Zvláštnosti udělování olympijských stupňů Březových lístků

Olympijské stupně Březových lístků jsou vrcholem celé pyramidy. Jejich udělování má pár zvláštností. Jaké to jsou?

Matěj Zelinka – Worky se ptá Honzy Burdy – Tatanky, předsedy správní rady Galénova nadačního fondu, který se o Březové lístky stará.

Co je u udělování olympijských Březových lístků jinak? 

Pravidla udělování olympijské řady Březových lístků – tedy bronzového, stříbrného a zlatého jsou pořád stejná. Co však přináší tu zvláštnost, jsou osobnosti, kterým jsou udělovány. Olympijské stupně Březových lístků. To už je něco. Osobnosti, kterým jsou uděleny, už by měly být v hnutí dětí a mládeže skutečnými autoritami známými po celé republice. A tomu odpovídá i příprava na udělení. Není výjimkou, že záměr na udělení takto vysokého stupně Březového lístku probublává mezi lidmi i rok nebo více. Udělovací dekret – často složený z více listin – putuje republikou, protože spousta lidí chce připojit svůj podpis.

A olympijské odznaky jsou také dostupně na e-shopu stejně jako ostatní stupně?

Ano, ale pouze na objednávku. Necháváme je totiž vyrábět na zakázku na základě konkrétních návrhů na udělení. To také nějakou chvíli trvá. I vzhledem ke sběru podpisů tak není udělení olympijského stupně otázka týdne nebo čtrnácti dnů, jako to může být u zeleného. Teoreticky se to zvládnout sice dá, ale myslím, že to jde proti smyslu a hodnotě takového ocenění.

Na webu jsou medailonky olympijských nositelů. Kdo je píše a proč vlastně?

Chceme, aby nám udělovatel – tedy ten kdo udělení olympijského stupně vymyslel a zařídil – také poslal stručný životopis nositele s popisem jeho aktivit. U takto významných lidí považujeme za samozřejmé o udělení informovat veřejnost a mít na webu medailonek nositele. Takto významní lidé si to zaslouží.

Comments are closed.